Current Affairs Quiz Questions 2021

Current Affairs Quiz Questions 2021 of 14 July by experts to increase general awareness section for all competitive exams especially UPSE, State PCS, CDS, SSC, Banking exams, RRB, NTPC etc!
1) India has signed MoU with which country for execution of 679 Mega Watt Lower Arun Hydro Electric Project?
  • A) Bhutan
  • B) Afghanistan
  • C) Nepal
  • D) Indonesia

Ans : C) Nepal

2) Name the current Sports Minister, who reviewed the preparation of Indian team for Tokyo Olympics ?
  • A) Anurag Thakur
  • B) Kiran Rijjuju
  • C) Bhatnagar Pandey
  • D) Gaurav Kashyap

Ans : A) Anurag Thakur

3) APEDA has inked MoU with ________ for strengthening expert linkage of Farmer Cooperatives and Farmers Producers Organizations.
  • A) NAFED
  • B) SIDBI
  • C) FCI
  • D) CGIAR

Ans : A) NAFED

4) How much amount has been transferred directly to more than 11 crore small and medium farmers under PM Kisan Samman Nidhi Scheme?
  • A) 2.34 Lakh Crore
  • B) 3.45 Lakh Crore
  • C) 7.24 Lakh Crore
  • D) 1.35 Lakh Crore

Ans : D) 1.35 Lakh Crore

Current Affairs Quiz Questions 2021
5) Which bank has introduced retail direct facility to facilitate investment in government securities by individual investors?
  • A) SBI
  • B) ICICI
  • C) Sahara
  • D) RBI

Ans : D) RBI

6) New Cabinet Committee has been formed after cabinet expansion at centre.
The cabinet committee with the Accommodation with function under the chairmanship of _________.
  • A) Amit Shah
  • B) Narendra Modi
  • C) Nagendra Shah
  • D) Abhimanyu Das

Ans : A) Amit Shah

Current Affairs Quiz Questions 2021
7) External Affairs Ministers S. Jayshankar is on a two day visit to which Central Asian Country?
  • A) Israel
  • B) Nepal
  • C) Tajikistan
  • D) Afghanistan

Ans : C) Tajikistan

8) Which State has decided to create new Department for Indigenous Faith and Culture?
  • A) Assam
  • B) Tamil Nadu
  • C) Telangana
  • D) Mizoram

Ans : A) Assam

Also read : Current Affairs Quiz Questions 2021
Current Affairs Quiz Questions 2021
Current Affairs Quiz Questions 2021

Thanks for reading :-

Current Affairs Quiz Questions 2021, 13 July

Current Affairs Quiz Questions 2021 of 13 July by experts to increase general awareness section for all competitive exams especially UPSE, State PCS, CDS, SSC, Banking exams, RRB, NTPC etc!
1) Government of which state has announced new population policy 2021-2030 to incentivise people in population control?
  • A) Sikkim
  • B) Telangana
  • C) Uttar Pradesh
  • D) Mizoram

Ans : C) Uttar Pradesh

Current Affairs Quiz Questions 2021
2) Union Trasport Minister Nitin Gadkari inaugurated India’s First LNG plant in which city?
  • A) Ahmedabad
  • B) Sikkim
  • C) Kolkata
  • D) Nagpur

Ans : D) Nagpur

3) Who laid the foundation stone of 16 National Highways Projects at Manipur?
  • A) Amit Shah
  • B) Nitin Gadkari
  • C) Harsh Vardhan
  • D) Ram Prashad

Ans : B) Nitin Gadkari

4) Home Minister Amit Shah greeted people on the occasion of Shri Jagannath Yatra, it is famous in which state?
  • A) Jharkhand
  • B) Bihar
  • C) Maharashtra
  • D) Odisha

Ans : D) Odisha

5) Who assumed charge as the Minister of State of Environment Forest and Climate Change on July 12?
  • A) Ashwini Kumar Chaubey
  • B) Ram Vilash Singh
  • C) Sanjeev Kumar Balyan
  • D) Rakesh Trivedi

Ans : A) Ashwini Kumar Chaubey

Current Affairs Quiz Questions 2021
6) Scientists from which Institute have found how electron bubbles are formed in super fluid helium?
  • A) IIT Delhi
  • B) IIT Kanpur
  • C) IISC Bengaluru
  • C) IIT Mumbai

Ans : IISC Bengaluru

7) Who took charge as Union Minister of State in the Ministry Corporate Affairs?
  • A) Rao Indrajit Singh
  • B) Rao Saheb Danve
  • C) Darshan Jardosh
  • D) Sihasan Rao

Ans : A) Rao Indrajit Singh

8) World Population Day, which seeks to raise awareness of global population issues is observed on which date?
  • A) 10 July
  • B) 11 July
  • C) 12 July
  • D) 13 July

Ans : B) 11 July

Also read : Current Affairs Quiz Questions 2021, 12 July
Current Affairs Quiz Questions 2021
Current Affairs Quiz Questions 2021

Thanks for reading :-

Current Affairs Quiz Questions 2021, 12 July

Current Affairs Quiz Questions 2021 of 12 July by experts to increase general awareness section for all competitive exams especially UPSE, State PCS, CDS, SSC, Banking exams, RRB, NTPC etc!
1) How many countries in European Union has recognised Covishield vaccine for travellers, recently?
  • A) 12
  • B) 13
  • C) 14
  • D) 15

Ans : D) 15

Current Affairs Quiz Questions 2021
2) Pawan Singh, who has been selected as first ever Indian Jury for upcoming Tokyo Olympic Games belongs to which state?
  • A) West Bengal
  • B) Maharashtra
  • C) Assam
  • D) Delhi

Ans : B) Maharashtra

3) Who participated in G20 High Level Tax Policy and Climate Change virtually?
  • A) Nirmala Sitharaman
  • B) Piyush Goyal
  • C) Amit Shah
  • D) Arun Jethli

Ans : A) Nirmala Sitharaman

4) CPWD under the Ministry of Housing and Urban Affairs will celebrate which year of its glorious service to the nation on July 12?
  • A) 165th
  • B) 166th
  • C) 167th
  • D) 168th

Ans : C) 167th

5) Under PMGKAY, centre has allocated over 198 lakh tonnes of food grains for next how many months?
  • A) Three
  • B) Four
  • C) Six
  • D) Five

Ans : D) Five

6) PK Warrior, an Indian Ayurveda Practitioner, passes away belongs to which state?
  • A) Tamilnadu
  • B) Kerala
  • C) Maharashtra
  • D) Gujarat

Ans : B) Kerala

Current Affairs Quiz Questions 2021
7) National Fisheries Development Board celebrated the National Fish Farmers Day virtually on which date?
  • A) July 7
  • B) July 8
  • C) July 9
  • D) July 10

Ans : D) July 10

8) NIIT has partenered with which bank to launch a Digital Banking Academy?
  • A) Axis Bank
  • B) HDFC Bank
  • C) SBI Bank
  • D) ICICI Bank

Ans : A) Axis Bank

Also read : Current Affairs Quiz Questions 2021, 11 July
Current Affairs Quiz Questions 2021
Current Affairs Quiz Questions 2021

Thanks for reading :-

Current Affairs Quiz Questions 2021, 10 July

Current Affairs Quiz Questions 2021 of 10 July by experts to increase general awareness section for all competitive exams especially UPSE, State PCS, CDS, SSC, Banking exams, RRB, NTPC etc!
1) Which state cabinet has aproved cow protection bill to be tabled in upcoming budget session of assembly?
  • A) Bihar
  • B) Jharkhand
  • C) Assam
  • D) Uttar Pradesh

Ans : C) Assam

2) Which state has confirmed the presence mosquito borne zika virus infection in the state for the very first time?
  • A) Kerala
  • B) Karnataka
  • C) Assam
  • D) Bihar

Ans : A) Kerala

Current Affairs Quiz Questions 2021
3) Which state government has decided to construct 9 Lakh houses in two years under housing state schemes?
  • A) Gujarat
  • B) Karnataka
  • C) Rajasthan
  • D) Odisha

Ans : B) Karnataka

4) Finance minister has released four monthly installment of post Revenue Deficit Grant of over 9 thousand 871 crore rupees to _____________?
  • A) 12 States
  • B) 10 States
  • C) 14 States
  • D) 15 States

Ans : D) 15 States

5) SPARSH, web based integrated system has been implemented by which minister?
  • A) Ministry of Defense
  • B) Ministry of Home affairs
  • C) Ministry of Corporate affairs
  • D) Ministry of Labour and Employments

Ans : A) Ministry of Defense

6) CCI is headquartered in __________?
Union Cabinet has approved MoC between CCI and JFTC to promotion and strengthen cooperation in matter of competition law and politics.
  • A) Kolkata
  • B) Bengaluru
  • C) New- Delhi
  • D) Indore

Ans : C) New – Delhi

7) External Affairs Minister Dr. S Jaishankar will pay a two day special visit to which country?
  • A) New Zealand
  • B) UAE
  • C) Georgia
  • D) Mongolia

Ans : C) Georgia

8) Who took charge as the Union Minister of Railways and Information Technology?
  • A) Ashwini Vaishnav
  • B) Kiran Rijuju
  • C) Kisan Reddy
  • D) Harish Varma

Ans : A) Ashwini Vaishnav

Also read : Current Affairs Quiz Questions 2021, 09 July
Current Affairs Quiz Questions 2021
Current Affairs Quiz Questions 2021

Thanks for reading :-

Current Affairs Quiz Questions 2021, 07 July

Current Affairs Quiz Questions 2021 of 07 July by experts to increase general awareness section for all competitive exams especially UPSE, State PCS, CDS, SSC, Banking exams, RRB, NTPC etc!
1) CM of which state/UT has launched financial aid scheme for people who lost family members due to Corona Virus?
  • A) Haryana
  • B) Maharashtra
  • C) Delhi
  • D) Ladakh

Ans : C) Delhi

2) National Tiger Conservation Authority ( NTCA ) has approved conversion of Ramgarh Visdhari Century, in to 4th tiger reserve of which state?
  • A) Gujarat
  • B) West Bengal
  • C) Tamil Nadu
  • D) Rajasthan

Ans : D) Rajasthan

Current Affairs Quiz Questions 2021
3) Tourism Ministry has signed MoU with which travel company to strengthen hospitality and tourism industry?
  • A) Yatra.com
  • B) Travel Guru
  • C) Make my Trip
  • D) Osm Trip

Ans : A) Yatra.com

4) DPIIT has initiated a project on open network for Digital Commerce. Department in its current form came in to being in which year?
  • A) 2017
  • B) 2018
  • C) 2019
  • D) 2020

Ans : C) 2019

5) President Ram Nath Kovind has appointed new governors at how many states?
  • A) 6
  • B) 8
  • C) 9
  • D) 7

Ans : B) 8

6) Which ministry has launched informational video series ‘Covid Gurukul’ on social media platforms?
  • A) Ministry of Education
  • B) Ministry of Culture
  • C) Ministry of Health and Family walfare
  • D) Ministry of defense

Ans : C) Ministry of Health and Family walfare

7) PM Narendra Modi paid tribute to Shyam Prasad Mookerjee on which birth anniversary in July?
  • A) 130
  • B) 110
  • C) 100
  • D) 120

Ans : D) 120

8) Who has been appointed as Karnataka governor, recently?
  • A) Thaawarchand Gehlot
  • B) Hari Om Babu
  • C) Arbind Shah
  • D) Mangubhai Chhanganbhai Patel

Ans : A) Thaawarchand Gehlot

Also read : Current Affairs Quiz Questions 2021, 06 July
Current Affairs Quiz Questions 2021
Current Affairs Quiz Questions 2021

Thanks for reading :-

Current Affairs Quiz Questions 2021, 06 July

Current Affairs Quiz Questions 2021 of 06 July by experts to increase general awareness section for all competitive exams especially UPSE, State PCS, CDS, SSC, Banking exams, RRB, NTPC etc!
1) India received 2,600 kilos mangoes from which country, memonto of friendship?
  • A) Nepal
  • B) Bangladesh
  • C) China
  • D) Indonesia

Ans : B) Bangladesh

Current Affairs Quiz Questions 2021
2) Army Chief General MM Naravane is on a four day visit to which of the following country?
  • A) United Kingdom
  • B) Italy
  • C) Germany
  • D) Both A and B

Ans : D) Both A and B

3) Govt has set up how many more Central Drug Laboratories from Covid vaccine testing, recently?
  • A) One
  • B) Four
  • C) Three
  • D) Two

Ans : D) Two

4) According to MoS Agriculture Kailash Chaudhary, how many Farmers Producers Organizations are going to be formed across the country?
  • A) Five Thousand
  • B) Ten Thousand
  • C) Fifteen Thousand
  • D) Twenty Thousand

Ans : B) Ten Thousand

5) Which ministry has launched Ayurveda dataset on clinical Trials Registery India CTRL portal on July 05?
  • A) Ministry of Aayush
  • B) Ministry of Home
  • C) Ministry of Education
  • D) Ministry of Health

Ans : A) Ministry of Aayush

Current Affairs Quiz Questions 2021
6) PM Modi remembered former Union Minister Ram Vilash Paswan on his birth anniversary on July 5, He was an Indian politician from which state?
  • A) Uttrakhand
  • B) Tamil Nadu
  • C) Uttar Pradesh
  • D) Bihar

Ans : D) Bihar

7) Who will adress the CoWIN Global Conclave on July 05?
  • A) Narendra Modi
  • B) Narendra Singh Tomar
  • C) Tirat Singh
  • D) Pushkar Singh Dhami

Ans : A) Narendra Modi

8) Center has sectioned funds for setting up of new vaccine testing laboratory in which city?
  • A) Chennai
  • B) Indore
  • C) Hyderabad
  • D) Delhi

Ans : C) Hyderabad

Also read : Current Affairs Quiz Questions 2021, 05 July
Current Affairs Quiz Questions 2021
Current Affairs Quiz Questions 2021

Thanks for reading :-

Current Affairs Quiz Questions 2021

Current Affairs Quiz Questions 2021 of 05 July by experts to increase general awareness section for all competitive exams especially UPSE, State PCS, CDS, SSC, Banking exams, RRB, NTPC etc!
1) CM of which state has announced a reward to medal winners from state in Olympics recently?
  • A) Uttrakhand
  • B) Assam
  • C) Jharkhand
  • D) Goa

Ans : C) Jharkhand

Current Affairs Quiz Questions 2021

2) Education Minister Ramesh Pokhriyal will virtually launch NIPUN Bharat at which date?

  • A) 3July
  • B) 4 July
  • C) 5 July
  • D) 6 July

Ans : C) 5 July

3) Who has taken charge as United State’s new envoy to India, recently?
  • A) Atul Keshap
  • B) Raju Sinha
  • C) Dhirendra Verma
  • D) Govind Sahay

Ans : A) Atul Keshap

4) Which state has set up afforestation record by planting 25 crores saplings recently?
  • A) Madhya Pradesh
  • B) Goa
  • C) Chandigarh
  • D) Uttar Pradesh

Ans : D) Uttar Pradesh

Current Affairs Quiz Questions 2021
5) Pushkar Singh Dhami will take oath as new cheif minister of which state?
  • A) Telangana
  • B) Jharkhand
  • C) Uttarakhand
  • D) Uttar Pradesh

Ans : C) Uttrakhand

6) Banihal Qazigund Tunnel is located in which state/UT, recently in news?
  • A) Chandigarh
  • B) New Delhi
  • C) Uttarakhand
  • D) Jammu & Kashmir

Ans : D) Jammu & Kashmir

7) Govt at which state is planning to establish health ATM to provide better health facilities to people?
  • A) West Bengal
  • B) Uttar Pradesh
  • C) Assam
  • D) Telangana

Ans : B) Uttar Pradesh

8) India has achieved the highest ever merchandise export of ________ in first quarter of current financial year?
  • A) 95 Billion Dollar
  • B) 85 Billion Dollar
  • C) 75 Billion Dollar
  • D) 65 Billion Dollar

Ans : A) 95 Billion Dollar

Also read : Current Affairs Quiz Questions 2021, 04 July
Current Affairs Quiz Questions 2021
Current Affairs Quiz Questions 2021

Thanks for reading :-

Current Affairs Quiz Questions 2021, 03 July

Current Affairs Quiz Questions 2021 of 03 July by experts to increase general awareness section for all competitive exams especially UPSE, State PCS, CDS, SSC, Banking exams, RRB, NTPC etc!
1) Who has been recently qualified for upcoming Tokyo Games in both 100 m ans 200 m races?
  • A) Mehesh Choubisi
  • B) Raju Bhatnaagar
  • C) Dutee Chand
  • D) Rai Singh

Ans : C) Dutee Chand

2) According to Union Minister, GST will help achieve vision five trillion dollar Indian economy by which year?
  • A) 2024
  • B) 2022
  • C) 2023
  • D) 2025

Ans : D) 2025

Current Affairs Quiz Questions 2021
3) Who has taken over as vice Chief of Air Staff, recently?
  • A) Vivek Ram Chaudhari
  • B) Narayan Mishra
  • C) Jyoti Vishva
  • D) Ram Kumar

Ans : A) Vivek Ram Chaudhari

4) Who launched the Crop Insurance Awareness Campaign for Fasal Bima Yojana during the crop insurance week?
  • A) Harsh Vardhan
  • B) Trinath Rao
  • C) Amit Shah
  • D) N.S Tomar

Ans : D) N.S Tomar

5) Mansukh Mandaviya has virtually inaugurated PSA oxygen plant in which district of UP?
  • A) Varanasi
  • B) Basti
  • C) Aligarh
  • D) Gajiyabad

Ans : B) Basti

6) Govt of India has invited nominations for Subjas Chandra Bose Aapda Prabandhan Puruskar 2022. How much case the amount carries?
  • A) 3 Lakh
  • B) 4 Lakh
  • C) 5 Lakh
  • D) 6 Lakh

Ans : C) 5 Lakh

Current Affairs Quiz Questions 2021
7) India has joined organization for for Economic Co-operation and Development ( OECD ) and G20 Inclusive Framework Tax Deal.
Where is headquarters of OECD?
  • A) Paris
  • B) New York
  • C) China
  • D) India

Ans : A) Paris

8) State bank of India, Oldest Commercial Bank in India, celebrated its ________foundation day on 01 July?
  • A) 55th
  • B) 66th
  • C) 77th
  • D) 88th

Ans : B) 66th

Also read : Current Affairs Quiz Questions 2021, 02 July
Current Affairs Quiz Questions 2021
Current Affairs Quiz Questions 2021

Thanks for reading :-

Current Affairs Quiz Questions 2021, 02 July

Current Affairs Quiz Questions 2021 of 02 July by experts to increase general awareness section for all competitive exams especially UPSE, State PCS, CDS, SSC, Banking exams, RRB, NTPC etc!
1) CBSE introduced Financial Literacy Textbook NPCI for students of which class?
  • A) Class 5
  • B) Class 7
  • C) Class 8
  • D) Class 6

Ans : C) Class 6

2) West Bengal government has launched ‘ Student Credit Card ‘ to provide soft loan up to how much amount for higher studies?
  • A) 9 Lakh
  • B) 10 Lakh
  • C) 11 Lakh
  • D) 12 Lakh

Ans : B) 10 Lakh

Current Affairs Quiz Questions 2021
3) ” HAUSLA” initiative for woman entrepreneurs has been launched by which of the following state/UT?
  • A) Ladakh
  • B) New Delhi
  • C) Kolkata
  • D) Jammu & Kashmir

Ans : D) Jammu & Kashmir

4) Center has declared which state as disturbed area for six months?
  • A) Assam
  • B) Nagaland
  • C) Meghalaya
  • D) Tripura

Ans : B) Nagaland

5) CM of which state has asked the finance department to release Rs 10.50 crore for 50 village under phase-| of PMAGY ?
  • A) Punjab
  • B) Haryana
  • C) West Bengal
  • D) Jharkhand

Ans : A) Punjab

Current Affairs Quiz Questions 2021
6) Who has taken charge as Director of All India Radio, recently?
  • A) Jayant Verma
  • B) N. Venudhar Reddy
  • C) Shridhar Sinha
  • D) Rakesh Mure

Ans : B) N. Venudhar Reddy

7) Cabinet has approved MoU between India and which country on Refurbishing Personal Administration at governance reforms?
  • A) New York
  • B) Hungry
  • C) Iran
  • D) Gambia

Ans : D) Gambia

8) Union Cabinet has approved stimulus package of how much amount as part of Atma Nirbhar Bharat Package?
  • A) 6 Lakh 28 thousand crore
  • B) 8 Lakh 45 thousand crore
  • C) 2 Lakh 23 thousand crore
  • D) 4 Lakh 25 thousand crore

Ans : A) 6 Lakh 28 thousand crore

Also read : Current Affairs Quiz Questions 2021, 01 July
Current Affairs Quiz Questions 2021
Current Affairs Quiz Questions 2021

Thanks for reading :-

Current Affairs Quiz Questions 2021, 01 July

Current Affairs Quiz Questions 2021 of 01 July by experts to increase general awareness section for all competitive exams especially UPSE, State PCS, CDS, SSC, Banking exams, RRB, NTPC etc!
1) Air India is planning to operate international flights as part from Gannavaram international airport at which city?
  • A) Guntur
  • B) Vijayawada
  • C) Mahanagar
  • D) Non of these

Ans : B) Vijayawada

2) Union Minister Dharmendra Pradhan inaugurated 100 bed covid hospital in which district of Odisha, recently?
  • A) Devghar
  • B) Angul
  • C) Balasore
  • D) Tritghar

Ans : A) Devghar

3) Jacob Zuma, who has been sentenced to 15 months in jail, is former president of which country?
  • A) Brazil
  • B) Russia
  • C) Iran
  • D) South Africa

Ans : D) South Africa

4) World Bank will provide how much amount to Bangladesh to boost rural economy?
  • A) USD 500 million
  • B) USD 400 million
  • C) USD 300 million
  • D) USD 200 million

Ans : C) USD 300 million

5) Who inaugurated loading operation maiden voyage of coastal shipping services, recently?
  • A) Mansukh Mandaviya
  • B) Jaydev Sukla
  • C) Harsh Vardhan
  • D) Dev Prataap

Ans : A) Mansukh Mandaviya

Current Affairs Quiz Questions 2021
6) Aatmanirbhar Krishi App, to equip farmers agriculture insights and weather alerts has been launched by whom?
  • A) Ajay Kumar Bhalla
  • B) K. Vijay Raghawan
  • C) Pradep kumar
  • D) Sarash Jha

Ans : B) K. vijay Raghawan

7) PM Modi would interact with beneficiaries of Digital India July 1. It was launched by PM Modi in which year?
  • A) 2020
  • B) 2018
  • C) 2016
  • D) 2015

Ans : D) 2015

Current Affairs Quiz Questions 2021
8) Pradhan Mantri Gramin Kalyan Anna Yojana, Food Walfare Scheme, has been extended to how much months?
  • A) 3
  • B) 5
  • C) 9
  • D) 8

Ans : 5

Current Affairs Quiz Questions 2021, 30 June
Current Affairs Quiz Questions 2021
Current Affairs Quiz Questions 2021

Thanks for reading :-